Assalamualaikum w.b.t.. Kolum kali ni, cerita tntng makanan
je, okay?? It’s more relaxing and fun. Hahaha.. Jangan stress- stress.. Anggap je diri kalian berada di awangan dan di kelilingi dengan makanan kegemaran. Aissh, tu pun nak ajar ke?.. Tengok Ipin, nampak drumstick je dah tak jejak tanah.. hehe.. Okay, I do hope that all of u
will be like it.. As Malaysian, kita memang kaki makan.. No doubt. But not the
only foods that I want to focus on, sebaliknya tentang keunikan sesuatu
masyarakat dan krisis kebuluran yang melanda dunia pada hari ini.
Hurm,
okay! Baiklah, tiba- tiba je rasa nak post perihal makanan. Mungkin sebab aku baru
menikmati kimchi yang aween (adik no 4) buat tadi atas arahan aku.. Eit, nampak
sangat nk saham sekali.. Walhal kimchi tu, orang yg berjaga malam tanpa dia
sedari (mengigau) pun boleh buat.. Ohh, melampau btul hyperbola aku.. Okay,
pungent smell and fermented vegetables. Aween lah ni yang beriya- iya nak cuba
kimchi buat prtama kali.. Aku cuma turutkan kemahuan dia.. But then she said,
aku tertipu dengan acting korea..x bole masuk. Manakan tidak, dia ptong cabbage
byk sangat.. Then aku tambah skit sengkuang.. Bila vege tu dibiarkan dalam
bekas berpenutup, untuk fermentation process, dia yang curious, menunggu sebab
tak sabar- sabar untuk menikmati kimchi. Finally, dia pandang aku, aku pandang
dia.. Kami memikirkan cara untuk menghabiskan kimchi ni.. Sebab aku begitu
jamin, makin lama, kimchi ni pasti diabaikan.. tapi ferment vege, suppose lebih
lama dibiarkan lagi bagus supaya rasa chilli powder and garlics tu
absorb dalam sayur. Sepatutnya.. tapi lain pula cerita dengan kami.
Hakikatnya,
selera kita agak berbeza. Tak semua makanan luar yang masuk dengan selera kita.
Bak kata orang, kalau Melayu tu, Melayu jugak! XD basically our cuisine is the combination from the middle east, China and Java. So, spices are the
important ingredients to cook. menarikkan? But, as a food lover, I
like trying different foods from all over the world.. I’m not travelling, but
there are many restaurants in Malaysia that serve different kind of foods..
different plating, ingredients, and sensual of eating are also count on by the
visitors.
Seronok
sebab melalui makanan juga kita dapat tahu bagaimana dengan kehidupan
masyarakat di sesuatu tempat. Macam di India and Middle East, kawasan yang
panas sangat sesuai dengan makanan berasaskan rempah. Tapi berbeza pula di
Jepun dan Korea, mereka sukakan mknan panas and freshie, half-cooked, easy to say as rear foods..they can eat the moving octopus that
biting their mouth with the only sauce. Berbeza pula di Europe, mereka sukakan
daging dan cheese, mungkin disebabkan factor cuaca yang mempengaruhi. In
Africa, South East Asia and South America mempunyai cita rasa yang hampir sama sebab
kita beriklim khatulistiwa yang lebih suka panas dan pedas.. unikkan? Aku
memang food lover.. kalau di rumah, jarang channel lain yang aku tengok..biasanya,
TLC and AFC.. Parents aku pun dh fed up agaknya.. hahaha.. sampaikan ibu hairan, any
soup dishes are my favourite food, tapi tengok channel cooking tak
miss. kenapa perlu bersikap rumit? Hurm, mungkin aku lebih suka melihat dan adapt ilmu tu bila aku tinggal
sorang.. perhaps!XD
Foods can
foster racial unity in Malaysia and all over the world. Everyone loves foods..
kita boleh memulakan, mengeratkan sesuatu perhubungan dengan makanan.. Makanan
ni kira agent penyatuan.. As we know, food is the social activity that can nurture close every relationship wether between family, friends and community.. tapi macam mana pula dengan pasangan yang keluar dan
kemudian mereka bergaduh untuk memilih menu pilihan masing- masing di
restaurant yang berbeza.. Oh My Gosh! Okay, tu let them solve it.. Hahaha nanti
mereka akan kembali berbaik setelah menjamu makanan. ‘Perut kenyang, suka
hati’. Kan? Apapun, macam- macam yang boleh dibualkan tentang makanan sahaja.
Makanan yang sedap adalah dari hasil air tangan yang ikhlas dan mahukan
kepuasan. Masakan ibulah yang paling superb.. mum dish is super special that no
one can beat.. cehh, penangan yang tiada siapapun boleh tentang.
Kreativiti dan inovasi dalam
penghasilan sesuatu makanan juga makin advance.. Aku seronok tengok.. Tapi
semakin instant sesuatu makanan tu, semakin tinggi pula risiko penyakit yang
dihadapi. Di Malaysia ni, makanan terlalu mewah sampai berbuang. Mungkin kita
terlalu selesa dan lupa untuk bersyukur, sehingga langsung tidak memikirkan
orang- orang yang kebuluran. Misalnya, di Palestin, terowong utama yang
menghubungkan Mesir dengan Gaza sudahpun disekat, saluran makanan semakin
sempit dan terbatas. Di Rohingya pula, penghapusan etnik dilakukan secara
besar- besaran oleh orang Buddha terhadap umat Islam. Mereka merempat dan
menjadi pelarian di tanah air sendiri. Soal kebuluran ni tak usah lah nak
bahas..
Negara yang mempunyai kapasiti penduduk yang tinggi juga ramai yang kebuluran dan menjadi beggar untuk meminta sesuap nasi. Barangkali kita tidak kena agaknya. Biar dimasak sedikit tapi jangan berbuang.. Tidak mengapa sekiranya lebihan tersebut dijadikan makanan ayam atau kucing, tapi yang tinggal di kawasan perumahan tu memang lebur je lah ke dalam tong sampah.. nak ternak ayam? Whats?Terkini Pelarian Palestin di kem Yarmouk mati kelaparan. Kebuluran semakin meningkat dan ramai yang telah syahid. Jika kita berpuasa sunat Isnin Khamis yang cuma belasan jam di Malaysia ini pun sudah ber'keroncong', apakah perasaannya jika lebih dari itu? Hasbunallah wani'mal wakil.
Negara yang mempunyai kapasiti penduduk yang tinggi juga ramai yang kebuluran dan menjadi beggar untuk meminta sesuap nasi. Barangkali kita tidak kena agaknya. Biar dimasak sedikit tapi jangan berbuang.. Tidak mengapa sekiranya lebihan tersebut dijadikan makanan ayam atau kucing, tapi yang tinggal di kawasan perumahan tu memang lebur je lah ke dalam tong sampah.. nak ternak ayam? Whats?Terkini Pelarian Palestin di kem Yarmouk mati kelaparan. Kebuluran semakin meningkat dan ramai yang telah syahid. Jika kita berpuasa sunat Isnin Khamis yang cuma belasan jam di Malaysia ini pun sudah ber'keroncong', apakah perasaannya jika lebih dari itu? Hasbunallah wani'mal wakil.
Kita
berbuang sampai garbage collectors pun naik berang. Okay, selingan.. kita patut
mencontohi Jepun dengan menggelar mereka sebagai hygiene engineer.. lihat saja
cara Jepun menghargai mereka. Garbage Collectors yang sememangnya terlalu
banyak berjasa. Tanpa mereka, disease spread and our country image will spoil..
in Melaka, dump site is over loaded and need to find alternative place to
support the debris.. tu yang aku tahu bila ke DUN form 4 dulu..
sudah jauh pula dari makanan.. tak pe kan..
kadang- kadang lari sikit dari tujuan asal tapi turut memberikan mesej
yang berguna.. is it useful? Harap kalian boleh ambil dari positive
perspective. Kita haruslah bersyukur.. jangan berbuang.. rezeki tu! Orang
geladah tong sampah untuk cari makanan lebihan orang, tapi kita pula yang buang
makanan ke dalam tong sampah.. tak wajar langsung.. Jadi peringatan untuk diri
dan semua.. Orang kat luar tu tak makan sebab tak diberi kesempatan macam kita
lalui sekarang. Aku bab- bab ni sensitive tak bertempat.. Cuba focus menu yang
hendak dimakan, guarantee takkan berbuang.. Tolong rezeki tu.. kalau bole
simpan dalam fridge or microwave utk reheat..
Makan
juga jangan sampai tak ingat dunia. Makanan juga menjadi punca pelbagai jenis
penyakit. Kolestrol yang tinggi menyebabkan diri mudah berasa lesu dan terdedah
kepada penyakit lain. Post ni untuk diri dan juga untuk semua. Kita sering
mengabaikan penjagaan kesihatan. A healthy mind, comes from a healthy body..
Sama- sama kita perbaiki diri ke arah yang lebih sihat.. amboii macam iklan tv
pula. Setiap post ni memang ditujukan buat diri terlebih dahulu. Aku bukan nak
posing bagus, tapi sama- sama kita ubah ke arah yang lebih baik.. Aku juga
penggemar junk foods and instant foods.. so jangan pula tempelak setiap post
yang dibuat seolah- olah aku perfect sokmo.. tidak begitu!
0 comments:
Post a Comment